![](/media/lib/296/n-mongee-banana-5d7d3bb07ecb92474af2241bc6a06abf.jpg)
Banany z jadalną, bardzo zdrową, skórką
5 stycznia 2018, 06:07Rolnicy z Okoyamy wyhodowali banany z jadalną skórką. Skórka tych owoców (Mongee Banana) nie smakuje szczególnie dobrze, ale jest znacznie cieńsza i mniej gorzka niż w zwykłych bananach.
![](/media/lib/286/n-nawozenie-skorkami-bbbd84357fb4b55e3a1aa4abe8328b2d.jpg)
Jak skórki pomarańczowe zregenerowały las w kostarykańskim parku narodowym
24 sierpnia 2017, 05:29W połowie lat 90. na spustoszone pastwisko w kostarykańskim parku narodowym wywieziono 1000 ciężarówek skórek i pulpy z pomarańczy. Dzięki temu dziś teren porasta bujny las deszczowy.
![](/media/lib/283/n-kolonie-bakterii-17061a315f3f4ff4fb07323f5e8c43b9.jpg)
Społeczność bakteryjna z sera wymienia się tysiącami genów
26 lipca 2017, 10:58Bakterie żyjące na serze wymieniają się tysiącami genów.
![](/media/lib/239/n-skorka-od-banana-aaf57db19799f57d5a1fa00771cafd67.jpg)
Od plam na skórce banana do diagnozowania stadium czerniaka
8 lutego 2016, 17:58Ciemniejące skórki banana mogą pomóc w określeniu stadium czerniaka złośliwego.
![](/media/lib/222/n-makaron-e81566dace588e76b31bb493259947c2.jpg)
Efekt kontrastu w kulinarnej praktyce
29 czerwca 2015, 11:15Odbiór dania głównego zależy od jakości przystawki. Gdy jest gorsza, danie główne smakuje lepiej. Gdy jest lepsza, danie główne zyska mniej przychylną ocenę.
![](/media/lib/199/n-gesia-skorka-d234680533326d0b6285d31b7ec54bf5.jpg)
Powstało urządzenie do monitorowania gęsiej skórki
27 czerwca 2014, 09:46Naukowcy z Korea Advanced Institute of Science opracowali czujnik umożliwiający mierzenie gęsiej skórki w czasie rzeczywistym.
![](/media/lib/158/n-nanogabka-pod-transmisyjnym-mikroskopem-elektronowym-9c3531735911560a294556532c534146.jpg)
Uniwersalna gąbka przeciwtoksynowa
18 kwietnia 2013, 10:21Inżynierowie z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wynaleźli nanogabkę, która usuwa z krwioobiegu różne toksyny, m.in. pszczół, węży czy bakterii (w tym pałeczek okrężnicy lub metycylinoopornego gronkowca złocistego, MRSA).
![](/media/lib/111/n-winogrona-7b9ca9dada895ab2899ad5b9316fc00d.jpg)
Ta sama winnica, lecz kadź kadzi nierówna...
31 grudnia 2012, 13:47Znajomość rocznika czy winnicy nie gwarantuje wyboru dobrego trunku. Na poszczególnych winoroślach mogą bowiem bytować różne mikroorganizmy, co wpływa nie tylko na jakość owoców przed zbiorem, ale i na proces fermentacji.
![](/media/lib/119/n-grantowiec-b53099907f16242f9d2c3a5238d70686.jpg)
Ze śmietnika do nanotechnologii
20 czerwca 2012, 06:17Skórka granatowca właściwego (Punica granatum) okazuje się dobrym czynnikiem redukującym w reakcji uzyskiwania srebrnych nanocząstek (AgNPs). Dotąd była wyrzucana jako odpad po produkcji bogatego w przeciwutleniacze soku.
![](/media/lib/119/n-mango-57a84d89f3b0f497c1980f37e3e0bf3c.jpg)
Substancje ze skórki mango naśladują resweratrol
18 czerwca 2012, 14:49Naukowcy z University of Queensland odkryli, że w skórce, ale nie miąższu, dwóch odmian mango - Irwin i Nam Doc Mai - występują związki hamujące adipogenezę, czyli różnicowanie preadipocytów do dojrzałych komórek tłuszczowych.